Ételek a bőr védelméért

A drogériákban, a fürdőkben, a strandon rendszeresen találkozhatunk napvédő krémekkel, nélkülük nem ajánlott a napon tartózkodni. De mit tehetünk még bőrünk egészsége érdekében? Nézzük meg, miként segítenek az ételek.

ReklámBőrünk külső védelme érdekében napvédő krémeket használunk, a napozás hatására azonban sokszor így is észrevehető a dehidratált, öregedő bőr. Tudnunk kell, hogy nem csak külsőleg, hanem belsőleg is védekezhetünk a káros UV-sugarak ellen. Rengeteg olyan étel, olyan tápanyag létezik, amelyek segíthetnek bőrünk hidratáltságának, fiatalságának, szövetei épségének megőrzésében. Az égési sérülések, így a bőrpír, a ráncok mind-mind a napfény káros hatásainak tudhatók be, sőt az egyre idősödő bőr nagyobb védelmet igényel a káros sugarakkal vívott harcban.
Nézzünk tehát pár ételt, amelyek segítségünkre lehetnek a nyári nagy napozások során.


Ahogy a növényeket védelemmel látják el, úgy segíthetnek nekünk, embereknek is a káros sugarak elleni védelemben a pigmentek, mint a narancs, a piros és a sárga karotinok. Legfontosabb karotinoid anyag a lutein, amely szervezetünkben megakadályozza a stressz kialakulását és sejtkárosító szabadgyökök keletkezését, rugalmassá, hidratáltabbá teszi a bőrt. Bevitelét főként spenót, káposzta, pirospaprika fogyasztásával tudjuk fedezni.


Likopin, béta karotin, mint a fiatalság szérumaErős antioxidáns hatásuk révén nagy szerepet játszanak bőrünk fiatalságának megőrzésében, és csökkenthetik egyes daganatos megbetegedések előfordulását is. A likopin főleg a tüdő, a béta-karotin, pedig a légút védelme mellett a bőr és a gyomor-, vastagbél daganatok kockázatát is csökkentheti. Természetben a sárgarépa és a paradicsom tartalmazza legnagyobb arányban.


Jöjjön egy kis édesség is a végére. Segíthet a nap káros hatása elleni védekezésben a több mint 70 százalék kakaó tartalmú étcsokoládé is, amely javítja a bőr sűrűségét, a hámszövet folyadék háztartását, fokozza a véráramlást, és így javítja a természetes antioxidáns hatást.


Mit tehetünk azonban, ha mégis megtörtént a baj, és bőrünkön már a napfény okozta tüneteket tapasztaljuk?


Amennyiben a napvédő krém nem volt elég erős faktorszámú, és a bőrünk ellenállósága sem volt elégséges, így fennálló bőrpír, feszességvesztés esetén megfelelő megoldás lehet a szervezet és így a hámszövet megnyugtatására, hidratáltáságának visszaállítására egy kitűnő testpakolás, akár a kakaónál maradva egy bőrtápláló hidratáló pakolás, vagy egy revitalizáló zöldteás testmaszk. Antioxidáns hatásuk mellett ezek a pakolások, erősítik és feszesítik is a bőrt, így pedig a napozás során szerzett barnaság még természetesebbé és még egészségesebbé fogja tenni a bőrünket.


Tudta? A strandbelépőért is fizethet SZÉP-kátyával. Töltse a nyári szabadnapokat olyan élményfürdőben, ahol az élményre és a nyugodt kikapcsolódásra, a feltöltődésre vágyók is találnak maguknak programot. Nézzen el ide!

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média