Szauna vs. gőzfürdő - mutatjuk, melyik miben segíthet

A szauna és a gőzfürdő alaptulajdonságait hasonlítottuk össze. És vázlatpontokban is összegyűjtöttük, mit kell tenni ezek használat előtt, közben és után.

Reklám

Először is nézzük meg, mi a különbség a páratartalomban és a hőmérsékletben. A szaunában a páratartalom 10 százalék körüli, a gőzben közel száz. A hőmérséklet előbbinél 45 fok körül alakul, míg az utóbbinál 85-90 fok. A gőz nagyon jó a légúti megbetegedések ellen, enyhíti az ízületi fájdalmakat és a bőrünkre is jótékonyan hat. A szauna erősíti az immunrendszert. Méregtelenít, élénkíti a keringést, elősegíti a relaxációt.

Nézzük, mit kell tenni szaunázás, gőzfürdőzés előtt, közben és után:

Először is zuhanyozzunk le, csak vízzel. Távolítsuk el az ékszereket magunkról. Igyunk egy pohár vizet. A kabinba lépés előtt vetközzünk le. Leginkább a meztelen szaunázás ajánlott. Relaxálás közben figyeljük az órát. Nagyjából egyszerre 10 percet töltsünk a szaunában vagy  a gőzben. Húsz percnél semmiképp nem maradjunk tovább. A kabinban mindig törölközőre üljünk. A szaunázás, a gőzfürdő után pedig relaxáljunk egyet az erre kialakított alkalmatosságokon. Például ilyeneken. 

Ami fontos még, hogy mielőtt szaunázunk vagy gőzfürdőbe megyünk, konzultáljunk az orvosunkkal. Különösen a szívproblémákkal küzdők kérjenek tanácsot.

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média