Szaunázók-hétvégéje – Az izzadás más országokban milliók számára turisztikai attrakció

Miközben máshol milliók szaunáznak, addig a magyar turisták még nem igazán fedezték fel az ebben rejlő lehetőségeket.

Reklám

A Magyar Fürdőszövetség szerint: a népszerűsítő akciók segíthetnek abban, hogy a magyarok is felfedezzék a szaunázás egészségmegőrző hatását – közölte a Turizmus Világnapján Vancsura Miklós, a szövetség elnöke. 


A szövetség elnöke elmondta: Magyarországon még hivatalos statisztika nem készült arról, hogy hányan is használják a fürdők szaunáit. Vancsura szerint: az adatok hiánya is annak bizonyítéka, hogy a szauna kultúra nálunk még igencsak gyermekcipőben jár. Szerinte nálunk a sportolókon kívül nagyon kis réteg szaunázik rendszeresen. Ezzel szemben Finnországban több mint 1,5 millió működő szauna található, és a finnek átlagosan hetente egy-két alkalommal előszeretettel látogatják azokat. A németeknél körülbelül 23 millióan hódolnak ennek a szokásnak, ott közel 7 millióan, havi rendszerességgel járnak szaunázni.


Az egészségmegőrző hatás mellett, sok más, néha extrém oka is van annak, hogy sokan vannak olyanok, akik képesek több száz kilométert megtenni azért, hogy egy-egy különlegesebb komplexumban hódolhassanak kedvenc elfoglaltságuknak. Más európai városokban, több különleges belső dizájnú szauna paradicsomot hoztak már létre, speciális felöntésekkel. Hazánkban is egyre nagyobb közkedveltségnek örvend a különböző ételek összekapcsolása a szaunával.

Németországban például már van olyan szauna, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha épp egy pékségben várakoznánk frissen sült zsömlénkre. A különbség csak annyi, hogy közben itt egy törülköző van magunk köré csavarva. A frissen sült péksütemény illata szétárad a kabinban, majd a ropogós eleséget el is fogyaszthatjuk a helyszínen. A németek nemzeti italukat is sokszor beviszik a melegbe. Miközben élvezik a szauna jótékony hatásait, kortyolgathatják kedvenc sörüket, bár szigorúan alkoholmentes kivitelben. Németországban az édesszájúak is találnak kedvükre való megoldást. Ízléstől függően választhatunk a dianás cukor, vagy gyümölcs elfogyasztásával járó szeánszok között. Akik nem enni, hanem magukra kenni szeretik a különböző jótékony hatású étkeket, azok válogathatnak a méz, a só vagy a csokoládé között - olvasható a Fürdőszövetség közleményében.


A magyar szauna szeánszok nem ennyire extrémek: ennek ellenére a hazai szaunamesterek is kiváló vendéglátók, akik arra törekednek, hogy megfelelő jó hangulatot biztosítsanak és hasznos tanácsokkal is ellássák a szeánszok résztvevőit- Közel 40 fajta éterikus olajból választják ki, az alkalomhoz illő illatot illetve állítják össze illat kompozíciókat. Ezzel is garantálva az egyedi hangulatot. A gőz szaunákban különlegesebbnél különlegesebb pakolásokkal kedveskednek a vendégeknek.


Szaunázók hétvégéje 2012. szeptember 29-30. lesz. Ezen napon közel 20 fürdőben ingyenes bemutatókat, úgynevezett szauna szeánszokat tartanak. 


Jó példa erre Bükfürdő, ahol a szauna szeánszokat vendégek számára ingyenesen biztosítják. A szeánszokat kiváló szaunamesterek, többek között a Szauna Szeánsz Oscar verseny döntőjében több díjat is elnyert Tompek Attila tartja. Hasonlóan ingyenesek lesznek a fürdőzők számára a sárvári fürdő szauna szeánszai is, itt elsősorban azoknak szeretnének felvilágosítást adni, akik még sosem jártak szaunában. Tiszakécskén, a Tisza-parti Termálfürdőben pedig a szaunázás gyógyhatásai mellett a teák pozitív hatásaival is megismerkedhetnek a látogatók. A fővárosi fürdők közül a kampányhoz az Aquaworld is csatlakozott, ezen a napon a fürdő célja, hogy felhívják a figyelmet a képzett szaunamesterek fontosságára, az egészséges és higiénikus szauna kultúra népszerűsítésére.

 

Fotó: bukfurdo.hu

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média