Mitől a ropognak az ízületeim? Ropogtassam vagy inkább ne?

A nyakropogásnak és az ízületek recsegésének is más-más oka lehet. Elképzelhető, hogy a merev tartás miatt egyszerűen csak ki kell roppantani a nyakat. De előfordulhat, hogy az ízületekben található porcréteg elvékonyodása miatt jelentkezik a ropogás.

ReklámElőbbi esetről egy korábbi bejegyzésünkben írtunk. Akkor így fogalmaztunk: a merev tartás hatására a csigolyák között, illetve mellett légbuborékok keletkeznek, ezek feszítik, nyomják a körülöttük lévő területet. A mozgatás hatására kipukkannak, ami azt eredményezi, hogy enyhül a nyomás, így újra fittebbnek érezhetjük magunkat. Ez igazából nem ropogás.

Más a helyzet, ha a porcréteg kopott el mondjuk a térd vagy a vállízületben. Ilyenkor nem tesz jót a ropogtatás, mivel elképzelhető, hogy az ízületi folyadék is csökkent már a túlzott igénybevétel miatt.

Hogyan dönthetjük el, melyik problémával állunk szemben?

Ha hosszú ideje fennáll a probléma, mindenképpen keressünk fel szakorvost. Ha egy-egy "kiroppantási" próbálkozás sikeres, akkor elképzelhető, hogy a rossz tartás és sok ülőmunka vagy a fizikai igénybevétel eredményezte a problémát. Mindenesetre akkor lehetünk biztosak a dolgunkban, ha részt veszünk egy állapotfelméréssel egybekötött tanácsadáson. A legjobb, ha mindezt olyan helyen tesszük, ahol az ízületi problémákra szakosodott orvosokkal is tudunk konzultálni a lehetséges terápiás megoldásokról.

Olvasson erről még többet itt!

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média