Gyógy-, vagy wellness-szálló?

A legfrissebb adatok szerint a gyógyszálló forgalma októberben mérséklődött, összesen 1,9 százalékkal, míg a wellness-szállóké 22 százalékkal nőtt.

Reklám

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év 10. hónapjában 30 gyógyszálló üzemelt, szemben a 163 wellness-hotellel. Az összes vendégéjszakát figyelembe véve a gyógyszállók szobakihasználtsága jobban alakult - 67,5 százalékos volt. A túlnyomórészt wellness szolgáltatásokat kínáló hotelekben átlag alatti volt a foglaltság, 48,5 százalékos.


Az átlagárakra is kitért a felmérés. A gyógyulni vágyók 13 ezer 800 forintért tudtak egy éjszakát eltölteni, míg a wellnessre "éhezők" 15 ezer 300 forintért.


Mi a különbség a két szállótípus között?


A wellness-szálloda olyan szálláshely, ahol a vendégeknek lehetőségük van olyan szolgáltatásokat igénybe venni, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, a betegségmegelőzéshez. Fitnesszt és egyéb kényelmi, kikapcsolódási lehetőséget kínálnak.


A gyógyszálloda legtöbbször egy gyógyfürdő mellé, illetve annak közelében épült létesítmény, amelyben lehetőség van a gyógyvíz igénybe vételével a gyógyulásra, a feltöltődésre.


Manapság gyakran ötvözve jelennek meg ezek a szolgáltatások. Ha az imént közölt meghatározásból indulunk ki, akkor minden gyógyszálló lehet wellness-szálló is. De wellness-szálló nem lehet gyógyszálló.

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média