A 35 évnél idősebb magyarok felének megterhelő a házimunka

Térdfájdalom, váll-, illetve derékpanaszok is nehezítik a hétköznapi tevékenységeket. A 35 évnél idősebb magyarok fele szerint megterhelő a házimunka, a lépcsőzés, a cipekedés, a kertészkedés. Sokaknál fájdalom is jelentkezik.

Reklám

Vas megyében például a térdfájdalom vezet 46 százalékkal, ezt követik a vállal összefüggő panaszok 21 százalékkal, illetve a derékpanaszok 16 százalékkal. A megelőzés és a kezelés is lehetséges. A gyógyfürdőben például segítenek.A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, ami már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának friss hazai felméréséből. A hétköznapi élet és a házimunka is lehet annyira megterhelő az ízületek számára, mint az élsport – erre mutat rá a gyógytornászok friss hazai felmérése. A 35 évnél idősebb magyar emberek számára leginkább a cipekedés (32 százalék), a lépcsőjárás (30 százalék) és a kerti munka (26 százalék) jelent megterhelést. A nyugat-dunántúli régióban, így Vas megyében is hasonlóak a panaszok: a cipekedést és a lépcsőzést minden harmadik (30 százalék és 33 százalék), a kerti munkát pedig a 35 évnél idősebb Vas megyei lakosok 26 százaléka érzi megterhelőnek. „Az ízületi problémák már a harmincas éveink második felében elkezdődnek: a 35-50 éves városi magyarok felének időnként fájdalmat okoz a mindennapi tevékenységek valamelyike. Ennek leggyakoribb oka a porckopás lehet, ami egyáltalán nem csak az idősek problémája” – magyarázza az eredményeket Egyed Márta, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke.Az ízületi problémák megelőzésében és kezelésében a gyógyfürdős szolgáltatások is segítenek! Tud meg erről még többet itt!A városi lakosság egyharmada érez olykor fájdalmat a térdében. A háztartásban dolgozók, elsősorban a házimunkát végzők még ennél is magasabb arányban (41 százalék) számolnak be térdfájdalomról. Második helyen áll a derék, illetve gerinctáji fájdalom (26 százalék), amely leginkább a fizikai munkát végzők körében jelentkezik: 34 százalékuk panaszkodik derékfájdalomra. Vállproblémát a városi emberek egyötöde tapasztal, de a fizikai munkát végzők és a háztartásban dolgozók esetében ez hangsúlyosabb panasz (25 százalék).

 

Nézd meg nagy méretben, klikk a képre!


A 35 évnél idősebb magyar emberek 40 százaléka szedett már fájdalomcsillapítót ízületekkel kapcsolatos problémájára. A fájdalomcsillapítás elsősorban fájdalomcsillapító kenőcsöt jelent: azok, akik porckopással küzdenek, leginkább ezt használják (46 százalék). Annak ellenére, hogy a városi lakosság nagy többsége (62 százaléka) elméletben egyetért azzal, hogy a porcszövet károsodását porcépítő készítményekkel csökkenteni lehet, mindössze 16 százalékuk szed ilyeneket. Pedig a szakértők szerint a fájdalomcsillapítás nem elég: a porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat. A fájdalomcsillapítók ebben viszont nem segítenek.


Az ízületi problémák kezelésére számos módszer létezik. A gyógyfürdős terápiák mellett az egészséges táplálkozással és gyógytornával is tehetünk az egészségünkért. Ezeknek a módszereknek a bemutatásával igyekszik segíteni egy most indult weboldal, az izuletor.hu.


Ha az ízületi problémák gyógyfürdős kezeléséről szeretnél többet tudni, tájékozódj itt is!

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média