Ízületi gyulladás - ismerni kell a részleteket

Elkészült az a Guiness-rekord képeslap, amelyet magyar reumatoid artritiszes (RA) betegek, orvosok, nővérek és támogatóik festettek. A képeslap egy részlete Szombathelyen készült. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a reumabetegségek megelőzésének fontosságára.

ReklámA reumatoid artritisz – sokízületi gyulladás – a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, amely gyermekeket, fiatalokat és időseket is érint. A Magyar Reumabetegek Egyesülete közölte: ma Magyarországon több mint  60 ezren szenvednek sokízületi gyulladásban.


A SpaMagazin oldalán a tünetkeresőben is olvashatók információk az RA-ról. Íme, néhány fontos tudnivaló.


A szervezet idült gyulladásos betegsége (rheumatoid arthritis: RA), amely szinte az összes ízületre kiterjed. Autoimmun betegség, öröklött tényezők szerepét feltételezik. A szervezet saját kötőszöveti elemeit idegenként ismeri fel, és gyulladással védekezik ellenük.A tünetekről és a kezelések módjáról a  tünetkeresőben olvashat.„A RAgadj ecsetet! másfél hónapos kampánya abban segített a betegeknek, hogy betegtársaikkal találkozva jobban együtt tudjanak élni a betegséggel és még szorosabbá váljon a kapcsolat a kezelőorvos, a beteg, a betegtársak és a család között” – mondta dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke.


„Fontosnak tartottuk azt is, hogy a rendezvénysorozat helyszínein a betegek megfelelő felvilágosítást kapjanak betegségük természetéről, a kezelésről és a tennivalókról. Ez azért is nagyon lényeges, mert egy idén tavasszal, mintegy 10 ezer beteg részvételével végzett nemzetközi felmérés magyar adatai (276 beteg) szerint a betegek 40 százaléka nem tudja, hogy az ízületi károsodás nem visszafordítható, 60 százalékuk pedig tévesen azt feltételezi, hogy ha nincsenek fájdalmai, akkor a folyamat előrehaladása megállt. Célunk, hogy egyre inkább bevonjuk a betegeket a kezelési terv elkészítésébe, ami segít a betegség irányított kezelésében, az ízületi károsodás kialakulásának megelőzésében” – idézi a főorvos asszony szavait a sajtóközlemény.


>>>A betegség kezelésében hatásosak lehetnek a gyógyfürdőben igénybe vehető szolgáltatások, kúrák.<<<

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média