Babaúszás a gyógyfürdőben

A babaúszás hasznos a mozgásfejlődés szempontjából, stimulálja az idegsejtek működését és nem utolsósorban igazi családi programot jelent.

Reklám

A babaúszást érdemes a gyermek fél éves kora elött elkezdeni, mert ilyenkor még rendelkezik az úgynevezett búvárreflexszel, ami megkönnyíti számára a víz alatt úszást. Egyes oktatók szerint 3 hónapos kortól elkezdhető, elötte azonban ajánlott gyermekorvos, vagy védőnő véleményét is kikérni a fürdőzéssel kapcsolatban.

A babaúszás kedvező hatással van a baba testi és szellemi fejlődésére. Az intenzív mozgás erősíti a kicsi izmait és ízületeit, erősíti a keringési- és légzőrendszert, valamint segít fejleszteni a mozgást és a térbeli koordinációt. Az úszás továbbá jó hatással van a baba közérzetére és étvágyára is, valamint egy kimerítő nap után nyugodtabban tud majd pihenni éjszaka.

A babaúszás elsődleges célja, hogy a közös mozgás által erősödjön szülő-gyermek közötti kötődés és sok-sok önfeledt, boldog pillanatot töltsenek együtt. A foglalkozások során az oktatók arra törekszenek, hogy megszerettessék a babával a mozgás örömét, megőrizzék egészségét és testi-lelki egyensúlyát, valamint segítsenek egyénisége kibontakoztatásában is. A csecsemőúszás nem a hagyományos értelemben vett úszásoktatás. A baba biztonsága érdekében a szülő állandó jelenléte elkerülhetetlen feltétele a foglalkozásoknak.

A foglalkozások több részből tevődnek össze. Bemelegítésként a szülők általában babamasszázst alkalmaznak, amely segít a babának ellazulni, izmait pedig felkészíti az úszásra. A vízben történő program általában 3 szakaszból áll: első az úszógyakorlat, amikor a babák úsznak és merülnek a vízben; ezt tornagyakorlat követi, majd levezetésképpen közös játék. A zenés, játékos foglalkozás általában egy órát vesz igénybe.

Az oktatásokra fürdőpelenkát, fürdőnadrágot, papucsot, fürdőruhát, törölközőt hozzunk magunkkal, illetve célszerű a kedvenc fürdőjátékot is elhozni otthonról, hogy megteremtsük a nyugodt és vidám légkört. Mivel a babaúszás után a kicsik nem csak elfáradnak, hanem éhesek is lesznek, ezért életkortól függően csomagoljunk harapnivalót is.

A babaúszás tekintetében fontos a rendszeresség, ami ajánlottan heti egy alkalmat jelent, hiszen ha nagyobb időszakok kimaradnak, akkor a gyermekek nehezebben alkalmazkodnak újra a vízhez és könnyebben el is felejtik a tanultakat.

A babaúszások helyszínéről, menetéről a fürdőkben érdeklődhetünk, többek között a sárvári Gyógy-és Wellnessfürdőben is, ahol képzett oktatók vezetik a foglalkozásokat változatos és színes eszközökkel, sok mondókával és énekkel.

 

 

Reklám

Minden jog fenntartva © 2012 Spamagazin - Készítette: Burkon Média